Microsoft Windows 7 - Inštalácia na sto spôsobov

07.10.2009 18:48

Microsoft Windows 7 - Inštalácia na sto spôsobov

V predošlom článku sme si popísali funkcie a históriu Windows Seven, dnes sa pozrieme na inštalačný proces, ako inštalovať Windows Seven na netbooky (bez mechaniky), a ako "odskúšať Windows 7" bez potreby vytvárania partície.



   

Kapitola 1. - Inštalačný proces

S klientskou verziou Vista pokročil Windows o ďalší level, z dosovského inštalačného procesu sme tu razom mali plne funkčné GUI rozhranie. Inštalácia Windows Seven sa od inštalácie Windows Vista veľmi nelíši... Až na pár výnimiek.

Inštalácia prebieha v rozlíšení 800x600 s "falošným Aerom" (je to vlastne okno, ktoré má okraje s fixným pozadím, takže to vyzerá ako keby Aero fungovalo). Ako prvé vás privíta úvodné okno inštalácie. Odtiaľto môžete buď spustiť offline opravu OS, prečítať si, čo potrebujete vedieť pred inštaláciou Windows Seven, alebo (ako inak)  inštalovať.

Nasleduje druhé okno (tu si môžete všimnúť efekt "Aera" :) ), kde si vyberáte, akú verziu Windows chcete nainštalovať. Toto okno sa vám zobrazí iba ak vám na inštalačnom DVD chýba súbor EI.CFG. Pri Viste sa verzia vyberala na základe produktového kľúča, ak ste ho nezadali, mohli ste si vybrať verziu akú chcete nainštalovať.

Okno, ktoré každý jeden z nás poctivo číta. Next.

Potom vám setup nezmyselne ponúkne aj možnosť inštalácie typu Upgrade. Osobne nerozumiem tomuto kroku, pri Viste (za predpokladu že ste bootovali DVD z BIOSu), bola táto možnosť zašednutá, teraz sa dá vybrať a zobrazí upozornenie aby ste setup spustili z prostredia Windows Vista alebo Windows Seven. Druhá možnosť - Custom Installation je teda jediná funkčná (prípadne ak ste nerozhodný typ, môžete skúsiť položku Help me decide, alebo si hodiť mincou).

Nasleduje možnosť vytvorenia partícii. Mnohí užívatelia sa pri inštalácii Windows Seven sťažovali na vytvorenie partície o veľkosti 100MB (mimo systémovej). Táto partícia slúži ako Recovery (možnosť Repair your computer v prípade, že nemáte k dispozícii inštalačné DVD), a aj ako bootovatelná partícia v prípade BitLockeru (tieto súbory nemôžu byť zašifrované). Klikáme na OK a následne na YES. Od tohto momentu si môžete ísť pomôcť manželke s domácimi prácami (približne 15-20 minút).

Windows počas tejto doby skopíruje inštalačné súbory na pevný disk, rozbalí ich, a po prvom reštarte beží na svojom jadre a grafickom subsystéme (rozlíšenie 1024x768) z pevného disku. Setup spotrebovával úctyhodných 440MB z operačnej pamäte.

Nasleduje už len chvíľka a uvíta vás možnosť zadať užívateľské meno.

Výzva na zadanie produktového kľúča. Následne sa preklikáte pár oknami ohľadom nastavení Windows Update, časového pásma, nastavenia siete.

A po tomto všetkom vás už privíta plocha Windows Seven. Mimochodom, keby niekto pátral po veľkosti čerstvej inštalácie, Windows Seven Ultimate x64 zaberá presne 8,79GiB :) .

 

 

 

 zdroj PC.sk


BannerFans.com